söndag 29 januari 2012

Restgarnssockor

Det här mönstret dök upp i stickcafeet på facebook och jag hämtade min variant av mönstret från min gamla blogg. Ska sticka ett par nya till dottern som växt ur det första paret. Svärmor som hade lånat en socka av en väninna för att sticka av kallade mönstret för restgarnssocka. Jag gillar det skarpt och hoppas någon kan ha nytta av mitt lilla  "mönster".

Från min gamla blogg den 10 Augusti 2010
Jag har bestämt mig för att prova svärmoras restgarnssockor jag skrev av mönstret under semestern och har faktiskt lyckats hålla reda på pappret enda tills nu. Här kommer mönstret så ska jag lägga upp bilder eftersom jag stickar så ni ser hur det blir
Mönstret passar ca dam stl 38 man stickar på stickor nr 3 rundstickor eller vanliga det som passar bäst. Eftersom sockan stickas utan häl kan det förlängas förkortas för att passa foten. 

Obs !!När jag stickade tyckte jag sockan blev trång på bredden prova att använda en storlek större på stickorna om ni stickar hårt som jag eller lägg till ett extra varv på varje färg på randningen.

Det finns ingen riktig beskrivning av hur man avmaskar för tån, jag tog ett annat mönster jag hade hemma.


RESTGARNSSOCKOR
Lägg upp 74 maskor och sticka de fyra första varven 2a 2 r för att få en resår. På varv fem fortsätt sticka resår men när du stickar de räta gör ett omslag och ta sedan ihop två så att inte maskantalet ökar. Dessa omslag blir sedan hålen för "snöret". Sticka ytterligare 4 varv resår. totalt 9 varv resår.


Nu börjar randningen på sockan sticka rätstickning 4 varv i en färg 4 varv i en annan färg och till sist 4 varv i en tredje färg, totalt 12 varv som ger randningen på sockans framsida.
Sticka därefter 26 varv i valfri färg detta blir halva undersidan på sockan. Sticka 26 varv till i annan färg för den andra halvan av soclkans undersida, naturligtvis kan man sticka 52 varv i en färg om man har så det räcker 


Nu upprepas de första 30 varven fast i omvänd ordning
Sticka rätstickning 4 varv i en färg, 4 i en annan och 4 i en tredje färg.
Upprepa sedan resårstickningen och glöm inte omslagen som ger hålen för snörning.


Maska av och sy ihop halva sockan den del som blit fot. Lämna halva öppen för snörning. Plocka upp och maska av för tån. Sticka tre varv innan du börjar ta ihop.  Avsluta med att tvinna garn i matckande färg till snörningen, det kommer bli intressant för mig som aldrig har tvinnat garn 


Ska som sagt prova det själv och lägger upp inlägg eftersom för att visa hur det går om du också provar skicka gärna en bild till mig så lägger jag upp den som exempel .
/ A-K

1 kommentar: